Slide 0

Slide 1

Slide 2

Slide 3

Slide 4

Tower House N1

Tower House has been awarded with Don't Move Improve 2019 - Best Historic Intervention.
The project also been shortlisted in Architects' Journal Retrofit Awards 2018.
The house Grade II listed  in Barnsbury, Islington that has been renovated and extended. The original house was constructed in the 1830s and had previously been extended to the rear in the 1980s. This previous addition was poorly insulated and contained the house's only bathroom – located a full storey below the bedrooms.The new 2½ storey rear extension, which replaces the 1980s extension, creates a slender tower at the back of the house – giving the project its name. This vertical element was inspired by the towers constructed by competing merchants in the Italian hill town of San Gimignano.
The upper part of the tower contains a new bathroom which is now located in much closer proximity to the bedrooms.Beneath the bathroom a dramatic new 1½ storey space is created which contains the Lower Ground Floor Dining Room. This is discovered on arrival via a new balcony from the existing staircase half-landing.

To the rear of the Dining Room, a new timber sash window echoes the retained sash window at the rear of the bathroom, but is now considerably taller. Similarly, the two timber French doors adjacent mirror this taller height. These large glazed elements produce a playful, unexpected shift in scale on entry to the lower ground floor and garden. Within the main house the original period details have been retained and carefully restored. Painted timberwork was stripped back and repainted. A new Carrara marble fireplace was added to the ground floor front room, the detail of which matches those commonly found in the local area.

The bespoke lower ground floor kitchen and master bedroom storage, was created by our specialist joiner to the architects design. The kitchen units are finished in a sprayed finish to match Farrow and Ball's 'Hague Blue'. Internally the units have an exposed oak finish. Oak is also used for the timber floors throughout, with a more traditional board finish used on the upper floors and a herringbone pattern for the Lower Ground level. The remodelled rear garden comprises a series of planted terraces which step down towards the lower ground floor level from the original rear garden level. A large portion of the existing garden was excavated to achieve this, allowing the Lower Ground to be fully connected with the garden – previously the basement Dining Room looked in to a drainage gully. The terraces, steps and patio and lower garden walls are clad in Yorkstone to materially unify the garden.

Project Stats

  • 10 Months completion
  • Completed on time & within budget
  • Full time
    team of 8